Tur i det Nordsjællandske 3

Så kommer en lille beretning og nogle billeder af vores tur til Fredensborg Slotspark, Frederiksborg Museum, Skovbrynet og Spurveskjul. De to slotte kræver ikke nærmere forklaring, men det er måske ikke alle, der ved, hvad Skovbrynet Lyngby og Spurveskjul er. Skovbrynet Lyngby er et organisk og bæredygtigt byggeri med boliger for studerende og (velbeslåede) seniorer, og Spurveskjul er en villa (og et skovområde) ved Virum. Den stråtækte villa har været ejet af bl.a. maleren Nicolai Abildgaard, som byggede den om efter sit ønske.

Turen begyndte i Fredensborg Slotshave. Den er jo blevet præsenteret i flere TV-programmer og jeg glædede mig til at se den. Ole, som faktisk har tilrettelagt vores ture, interesserer sig specielt for arkitektur, og han ville gerne besøge haven og opleve forskellige vinkler og blikke. Det var en varm dag, men heldigvis var det formiddag, så vi kunne nyde turen uden for megen varme og sol. Der er rigtig mange flotte alléer og afsnit i parken. Det er ren nydelse at gå der. Og så tænke på, at her har vores konger, dronninger og prinsesser sikkert løbet og leget gennem flere århundreder. Noget meget specielt og for mig overraskende var Normandsdalen med 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. Det var Frederik 5., som bestilte figurerne, som blev til fra 1764 til 84. Læs evt. mere om dem og se billeder på hjemmesiden under linket ovenfor. Jeg fik desværre ikke taget billeder af dem.

Efter Fredensborg kørte vi videre til Frederiksborg Slot i Hillerød. Inden besøget på slottet spiste vi en gang Fish and Chips og drak en øl på et street food marked tæt ved slottet. Så var vi klar til museumsbesøg igen. For Frederiksborg slot er både slot og et museum med en stor portrætsamling. Vi begyndte med at se særudstillingen Portræt Nu! Det er en portrætkonkurrence med deltagere fra de nordiske lande, og hvor der tildeles priser af en international jury. Det er altid interessant at se noget helt nyt og det var det også her. Udstillingen vises til 1. august. Herefter var højdepunktet den store udstilling Dronningens Ansigter. Udstillingen vises i slottets riddersal i anledningen af dronningens 80 års fødselsdag i 2020. Citat fra udstillingsfolder:

“Her skildres Majestætens liv, virke og særlige interesser, og man kan også se en række billedkunstneres bud på at portrættere hende genne otte årtier. Udstillingen præsenterer også eksempler på Dronningens eget righoldig kunstneriske virke.”

Her var også flere af de nyere malerier af Dronningens familie udstillet. Udstillingen var faktisk rigtig interessant og flot at se, bl.a. er flere af Dronningens flotte kjoler udstillet. Denne udstilling vises til 24. oktober.

Vi sluttede besøget med at se Slotskirken, som jo bare er helt imponerende flot. Det eneste jeg savnede var at se værkerne fra den store portrætsamling. Men de er åbenbart ikke udstillet nu. Jeg husker fra tidligere besøg (for mange år siden) Heerups fantastiske portræt af Liva Weel. Måske det bliver en anden gang, at jeg får alle de portrætter at se igen.

På vejen tilbage til Lyngby kørte vi omkring Skovbrynet Lyngby, hvor man kan gå en lang tur på taget. Her er der anlagt stier med grøftekant-agtige beplantninger. Mange forskellige planter, og sikker nøje arrangeret biodiversitet. Fra toppen er der en flot udsigt og på vejen op og ned mange spændende vinkler og kig ned i gårdmiljøet. Til allersidst skulle vi se villaen Spurveskjul. Men det var en skuffelse, for den var skjult af en høj hæk og træer. Så den skal ses i efterår/vintersæson, hvor der ikke er løv på træer og hæk. Der er derfor ingen billeder af Spurveskjul, men læs om stedet på linket øverst i teksten.