Tur i det Nordsjællandske 1

Min gode ven Ole og jeg plejer at mødes to gange om året, mindst. Det er altid Nytårsaften og så er det en sommertur – et ophold et sted i landet eller hos en af os. (Ole bor i Tønder).

Det siger sig selv, at under de skrappe corona restriktioner har dette ikke været muligt. Vi havde netop en aftale om en koncert i DR koncertsalen den 10. marts 2020, og var således sammen her hos mig, da landet blev lukket ned.

Men nu er der blevet løsnet op og vi er begge fuldt vaccineret. Så nu skulle vi endelig mødes igen. I sidste uge kom Ole så på besøg her, og vi havde planlagt 3 dages kultur-besøg i omegnen. Vi havde lejet en bil, så vi hurtigt kunne komme fra det ene sted til det andet. Det har været 3 dejlige og oplevelsesrige dage. Der er så mange muligheder, når man bor i Storkøbenhavn, men også hvis man lige tager en tur ud i omegnen. Denne gang blev det nordpå, hvor vi besøgte fem museer og slotte og kom en tur på Bakken m.m.

Tegners Museum i Dronningmølle var det første besøg. Rudolph Tegner (1873-1950) var billedhugger. Hans stil var symbolistisk og de kæmpestore og meget forskelligartede figurer virkede provokerende i samtiden. Han blev dog støttet af betydningsfulde personer som brygger Carl Jacobsen og Georg Brandes. Museumsbygningen er ret imponerende trods det enkle materiale, jernarmeret beton. Der er kun ovenlysvinduer. Det var kunstneren selv, som byggede museet og anlagde den 34 tønder land store park omkring, hvor hans skulpturer i bronze blev placeret. Nogle af bronzeskulpturerne kan også ses i Helsingør, bl.a. Hamlet og Ofelia foran stationen og Herakles og Hydra ved Kronborg Slot, ligesom Danserindebrønden står bag Kulturværftet. På Statens Museum for Kunst og Glyptoteket kan man se Moders Gravmæle, som blev hædret på Verdensudstillingen i 1900. Et særpræget og enormt stort værk, som er udstillet i Tegner Museet er Sankt Peter med nøglerne til himlens port. Det gjorde af en eller anden grund indtryk på mig 😊
Jeg har altid ønsket at se dette museum. Det var også en stor oplevelse, og jeg er glad for at have set det.

Da vi i meget varme og høj sol havde gået parken rundt, satte vi os i skyggen under et træ ved det lille spisested Sørens Café, og i duften af hybenroser og til lærkernes triller, spiste vi vores frokost (en dejlig sandwich med serranoskinke), inden vi skulle videre mod Willumsens Museum og Jægerspris Slot, som jeg fortæller om i næste indlæg.

 

1 tanke om “Tur i det Nordsjællandske 1”

Der er lukket for kommentarer.