Kunst i Folketinget

I tirsdags var jeg på rundvisning inde i Folketinget. Det var kunsten på væggene, som var i fokus, men det var selvfølgelig interessant at se alle gangene, trapperne og rummene også. Der var dog møde i Folketinssalen, så der kom vi desværre ikke ind. Heldigvis måtte man fotografere de fleste steder, så I får også nogle billeder.

Undervejs til de forskellige kunstværker fortalte guiden (en Folketingsbetjent) lidt om bygningen og materialevalget. Det var meget interessant at vide, at der var sten og marmor fra hele det danske rige på den store trappe, som vi ser den vindende statsminister på, når der sendes valg i TV. Videre fik vi fortalt om dronningetrappen, de automatiske åbne elevatorer og den blå og røde gang, som vi også ofte ser i TV.

Guiden ville gerne vise os, hvordan de forskellige partiers grupperum er udsmykket. Hun fortalte også, at det er det pågældende parti selv, der vælger og selv betaler kunsten. Vi så rum udsmykket af Per kirkeby, Sepp Mattinen, Jens Søndergaard, Erik A. Frandsen m. fl.

Jeg synes især, at Alternativets udsmykning var interessant. Det er vævet, og det er lydbilleder af teksten omkring værket, som er vævet i billedform. Kunstneren er Arendse Krabbe, vævet af Mona Lisa Martinussen. Oplev værket her.

Vi så selvfølgelig også galleriet af statsministrene. Jeg syntes bedst om portrættet af Jens Otto Krag, som er malet af Johannes Hoffmeister i hans kendte stil.

Det var en kæmpe stor oplevelse, at være med rundt i Christiansborg. Vi var med den forening, som hedder Kulturens Venner. Guiden og de Folketingsbetjente, som lukkede os ind, fortalte, at man på Folketingets hjemmeside kan bestille omvisninger i huset i weekender, som de selv arrangerer. Det kan jeg opfordre til, og linket dertil er her.