Et nostalgisk tilbageblik

Nogle læsere af Københavner Otium er nok klar over, at jeg også er indehaver af bloggen Berlin-nyt.dk. Der har jeg i dag skrevet et indlæg om en udstilling på Berlinische Galerie om Kunst og Mode. Som man kan læse, blev jeg noget nostalgisk ved at se titlen på udstillingen, men da jeg begyndte at skrive indlægget, blev det endnu værre (eller bedre).

Temaet Kunst og Mode tog mig tilbage til min ansættelse på Kunsten i 1989, dengang Nordjyllands Kunstmuseum. Vi skulle have en udstilling i samarbejde med det parisiske modehus Balmain og Modedesigneren Erik Mortensen. Det var meget spændende at være med til. Kreationerne skulle hentes fra Paris – museets medarbejdere kørte derned og hentede dem – og min opgave var at sørge for det administrative omkring transport og forsikring. Der skulle udarbejdes et katalog og som fransk korrespondent var jeg betroet at oversætte til kataloget. Da lærte jeg mange udtryk omkring beskrivelse af de flotte kjoler.

Erik Mortensen var selv på museet under forberedelsen. Jeg husker ham som en meget flot mand, og han var utrolig venlig og sympatisk – og nem at arbejde sammen med. Han udvalgte kunstværker fra magasinerne til udstilling sammen med udvalgte modeller. Det blev en superflot udstilling. Det var dengang nytænkning i kunstmuseums sammenhæng at bringe modedesign ind i de “hellige haller”, sådan husker jeg det i hvert fald. Den daværende direktør Else Bülow havde modet til det, og det blev en kæmpe succes, som senere blev efterfulgt at andre kunstmuseer i Danmark.

Men nu kommer det, som virkelig satte gang i mine nostalgiske følelser og bevægede mig endnu mere: Der blev arrangeret to modeshows med modeller fra Balmains modehus, og til den ene var Dronning Margrethe inviteret. Vi solgte billetter og til modeshow nr. 2  var der helt op til en time før det skulle begynde få ledige pladser. Else Bülow kom og sagde til os på kontoret, at hvis vi kendte nogen, der kunne have glæde af dem, måtte vi give dem væk. Så tænkte jeg straks på min mor, der har syet tøj hele sit liv og arbejdet som syerske i mange år. Jeg vidste hun ville blive glad for at se sådan et modeshow. Jeg ringede til hende og spurgte, hvad hun skulle i aften. Ikke noget særligt, sagde hun. Jo, du skal til modeshow med Erik Mortensen fra Balmain, sagde jeg. Og så skyndte hun sig at blive færdig og kom ind på museet til kl. 19.30 og fik sig en oplevelse. At det virkelig har været en stor oplevelse for hende, er jeg blevet bekræftet i, nu hvor jeg skrev indlægget til Berlin-nyt.

Jeg bringer på Berlin-nyt et billede af forsiden fra kataloget til udstillingen, det som også er billedet til indlægget her. Kataloget er det, som jeg gav min mor, og som jeg fik, da vi efter hendes død delte indholdet i hendes bogreol. Mens jeg fotograferer forsiden, løfter jeg lige på flappen i kataloget. Der sidder den lille kuvert med billetten til modeshowet – med min håndskrift “den 28. maj kl. 19.30” klistret ind! Hvor er jeg glad for at jeg gav hende den oplevelse!