Dronninge-jubilæum, Tour de France m.m.

Så er der igen et helt år at bruge løs af!

TV2 Lorry præsenterede forleden dag, hvad der vil komme af nye oplevelser i København i året 2022. Noget af det vidste jeg godt i forvejen, men det er altid godt at få det præciseret, og noget af det var jeg ikke klar over.

Den 14. januar har vores dronning 50 års jubilæum. Og i min alder kan man godt huske, da hun blev dronning. Da kong Frederik døde, var der landesorg, sørgemusik i radioen og alle fornøjelser aflyst. Min søster og jeg syntes ikke det var nogen god idé og var godt teenage-sure. Men sådan er det, når men er 15 og 16 år og næsten lige flyttet fra landet til byen med mange flere muligheder for fornøjelse. Vi overlevede som bekendt….

Fejringen af dronningens jubilæum er udsat på grund af coronaen. Når fejringen kommer, håber jeg, at jeg får mulighed for denne gang at se en karet tur gennem byen eller andet. Nu hvor jeg er i hovedstadsområdet, så skal jeg næsten have det med. På Kongehuset.dk kan man læse en pressemeddelelse om udsættelsen. Bl.a. ”En Dronnings Smykkeskrin” på Kongernes Samling – Amalienborgmuseet og at kongefamilien viser sig på balkonen er helt naturligt udsat.

Næste begivenhed, TV2 Lorry omtaler, er VM i Petanque, som afholdes i Karlslunde 12.-15. maj. Det er nok ikke noget, jeg vil tage afsted efter, men synes det er sjovt, at det afholdes her i København. Så har Roskildefestivalen også 50 års jubilæum, og det er også noget, som TV2Lorry fremhæver. Heller ikke her vil jeg være at finde blandt publikum, men mange andre har sikkert opsparet meget festival-lyst, og det er dem vel undt herfra.

Til gengæld kan jeg godt være blandt dem, der står i gaden, når Tour de France bliver sat i gang i København den 1. juli. Jeg håber virkelig, at vi må stå tæt uden risiko til den tid. Det ville være sjovt at være med til. Men jeg ved fra en tidligere oplevelse med Danmark Rundt, at man skal være hurtig i opfattelsen, hvis man vil have et glimt af stjernerne. Det går ufatteligt hurtigt. Men måske skal man stille sig ved målstregen. Læs om enkeltstarten i København her, og om alle ruterne på Tour de France i Danmark her.

En anden oplevelse, som jeg tror vil være flot at se er SailGP, også kaldet “Sejlsportens Formel 1”. Bådene er 16 m lange katamaraner, og de sejler op til 100 km i timen. Konkurrencen finder sted 19. og 20. august ud for Ocean Kaj meget tæt på, hvor min søn Ronni bor. Tror det kunne blive et familiearrangement, nu da Robert og Annette også er blevet sejlfolk. I kan læse mere om SailGP her.

Det som jeg måske nok glæder mig mest til, er to nye museumsoplevelser i København. Et helt nyt museum og et museum der genåbner efter en gennemgribende renovering. Det sidste først: Designmuseum Danmark genåbner i juni, og det er et sted, som jeg vil besøge mere end 1 gang, tror jeg. Det er et godt sted at tage gæster med også. Design er jo noget, som interesserer rigtig mange. Jeg har besøgt museet før det lukkede for renovering, og det var også dengang en god oplevelse. Nu glæder jeg mig til at se det i fornyet udgave. I kan læse om museet og renoveringen på museets hjemmeside her.

Det helt nye museum hedder ENIGMA og er et museum for Post, Tele og Kommunikation. Det er den gamle posthusbygning på Østerbro, som kommer til at huse museet. I udstillingerne vises kommunikationens historie helt fra 1624 og frem til vores tids sociale medier. Det skal også blive interessant at tage børnebørnene med til den fortælling. Museet har allerede en hjemmeside, hvor I kan læse mere, klik her.

For jer, der ikke bor her, er der således gode grunde til en Københavner-tur eller flere i løbet af året.