Cykeltur til Amager med flere oplevelser!

Huset på Christianshavn, Rottehullet, Arbejdermuseet med udstilling om Anker Jørgensen.

Jeg har lovet nogle venner at vande deres blomster, mens de holder 3 ugers ferie. I denne varme skal vi jo passe på, at de får vand nok, så der skulle vandes i dag. Vennerne bor på Amager, og da vejret i dag er rigtig fin til en cykeltur, bestemte jeg at tage cyklen. Jeg ville tidligt afsted og kom også hjemmefra ved ca. 8.30 tiden.

På vejen til Amager kom jeg omkring Amagergade, som er gaden, hvor Huset på Christianshavn er optaget. Rottehullet er fint restaureret og huset, hvor Clausen, Olsen, Karla og Egon og alle de andre boede, er ved at blive restaureret. Det var nu meget sjovt at se det. Serien bliver jo stadig genudsendt, og jeg synes nogle gange det er hyggeligt at gense det, som var en del af den hyggelige TV-underholdning, der samlede familien i min barndom og ungdom.

Inden jeg kørte videre til Amager standsede jeg op ved Christianshavns vold og drak den medbragte formiddagskaffe og spiste min croissant. Det var hyggeligt at sidde ved vandet og nyde det.

Så nåede jeg ud til mine venners lejlighed og fik vandet alle de tørstige blomster. Nå! så skulle jeg til at finde vej til Rømersgade og Arbejdermuseet. Hurra for Googlemap! Men alligevel tog det flere forsøg, inden jeg hittede museet. Men det er en god måde at lære København at kende på, det med at cykle rundt til tingene.

Jeg tilbragte et par timer på Arbejdermuseet. Specielt var det udstillingen om Anker Jørgensen, jeg ville se. Og det var sandelig godt, jeg kom ind og se den. Det er en fremragende udstilling. Vi lærer Anker Jørgensen at kende som det ægte og sandfærdige menneske han var. Men også som den politiker, som nogle fandt, ikke helt var politisk dygtig nok til at være statsminister. Udstillingen viser i øvrigt en række af Ankers uddannelsesbeviser. Så uden uddannelse var han ikke, det var nok mere det politiske spil, han var uerfaren i. Det er desværre nok kommet til at fylde for meget i det politiske arbejde og er bare blevet værre siden Ankers tid.

Se endelig denne udstilling, hvis I er i København på ferie. Og se endelig filmen, som vises i et af rummene. Den er lang, men man får der også et billede af tiden, hvor Anker var statsminister i tre perioder. Flere politikere kommenterer undervejs, og man fornemmer respekt fra dem alle. Også de politiske modstandere.

Flere af episoderne, der skildres, kan jeg jo huske, og det var faktisk ret godt at få dem opfrisket i en alder, hvor jeg bedre begriber, hvad det handlede om. Det var jo en meget vanskelig periode, han skulle navigere i.

Filmen viser også den private Anker. Det beskedne menneske, som han var. Jeg husker, da jeg trykkede ham i hånden på museet i Aalborg, da hans datter udstillede, og Anker var der til åbningen. Der var ingen stor ståhej – han kom bare helt stilfærdig og hang sin kasket og frakke på stumtjeneren i kontoret og hilste pænt på os allesammen. Og så gik han ud til sin datter.

På udstillingen har de sat en sofa og et sofabord op. På sofabordet ligger to udklipsbøger OG et familiealbum. Det er virkelig en god idé. Så føler man, at man er helt tæt på. En af medarbejderne på Arbejdermuseet fortalte, at alle Ankers børn var der til åbningen og det havde været så fin en oplevelse med dem. Man fornemmer også i filmen, at familien betød rigtig meget for Anker.

Udstillingen fokuserer også på Folkets Anker, for som (jeg tror det Keld Olesen, der siger det), folk ved godt, hvad der er ægte, og hvad der ikke er. Det, at Anker selv altid havde levet et almindeligt liv og havde oplevet ringe kår, gjorde selvfølgelig, at mange kunne identificere sig med ham.

I øvrigt fandt jeg ud af på udstillingen, at Anker Jørgensen er født i Amagergade – sådan hænger alting sammen. Også min tur i dag 😊

Arbejdermuseet er et dejligt museum at besøge og det har nogle gode historier at fortælle. Når man som jeg har forfædre fra, og selv kommer fra arbejderstanden, så er det meget relevant at besøge museet.

Her er en lille fotokavalkade fra besøget i udstillingen om Anker. Bemærk teksten på billedet, hvor Anker er på besøg hos Margaret Thatcher!